De padel spelregels

Ontdek Padel – de veelzijdige racketsport die zowel in enkel- als dubbelspel wordt gespeeld, die beide een eigen baan vereisen. Het spelverloop van Padel vereist strategie en behendigheid, een sport die jou écht uitdaagt. De spelregels zijn niet al te moeilijk. De bal mag slechts één keer stuiteren, zowel voor als na contact met het glas of de omheining. Wanneer de bal twee keer stuitert aan eigen kant, spelers of medespelers raakt, óf eerst de omheiningsdraad raakt voordat het over het net gaat, levert dit puntenverlies op.

Score

De puntentelling gebeurt zoals bij het tennis. De punten worden geteld volgens het traditionele Britse systeem: 15, 30, 40, game, set en match (deuce bij 40-40). Er kan gespeeld worden tot 2 of 3 gewonnen sets, afhankelijk van de competitieformule.

Opslag

De opslag gebeurt altijd onderhands nadat men de bal 1 keer laat stuiteren achter de servicelijn. De bal moet steeds lager dan heuphoogte geraakt worden. De eerste keer wordt de opslag van op de rechterkant genomen, vervolgens wordt er afwisselend links en rechts geserveerd. De bal moet bij de opslag steeds diagonaal worden gespeeld. De serveerder moet met 1 voet op de grond blijven staan. De voet mag hierbij de servicelijn niet overschrijden of raken. De bal moet landen in het servicevlak van de tegenstander (diagonaal) en mag daarna de omheiningsdraad niet raken. Net zoals bij het tennis krijg je 2 pogingen. Als de bal bij een eerste of tweede service het net raakt en daarna in het correcte servicevak landt, wordt de opslag opnieuw genomen. De ontvanger mag kiezen of hij de bal terugspeelt voor of nadat de bal eventueel nog de zij- en/of achterwand raakt. De return mag niet bovenhands gespeeld worden. Na de opslag spelen de lijnen op het gras geen rol meer!

     

Spelverloop

De bal mag gespeeld worden voor de stuit of na de stuit eventueel na contact met het glas of de omheining. De bal mag het glas of omheining niet raken voor dat de bal de grond raakt. Als de bal via het speelveld over de muren of omheining wordt geslagen is het normaal gezien een punt. Er is een regel die de spelers toelaat de bal van over de omheining terug te slaan.

Materiaal

Voor Padel is hoogwaardig materiaal essentieel. Het racket, gemaakt van kunststof (carbon), heeft een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Rackets variëren in vorm, gewicht en materiaal, afhankelijk van het geslacht, de leeftijd en het niveau van de speler. Het racket heeft een maximale lengte van 45,5 cm en een maximale breedte van 24 cm. De juiste grip van het racket is ook belangrijk.

Wij van Padel Nederland adviseren om het gewoon te proberen, boek nu je baan via Meet&play van de KNLTB.